Ontdek alle musea in Antwerpen

Gepubliceerd Op: 12 september 2023|Door |Categorieën: Bezienswaardigheden|

Antwerpen, de bruisende stad aan de Schelde, staat niet alleen bekend om zijn wereldberoemde haven en diamanten, maar herbergt ook een schat aan culturele parels. De musea van Antwerpen zijn een waardevolle bron van kunst, geschiedenis en creativiteit. Ze bieden bezoekers een boeiende reis door de rijke erfgoed van de stad. Of je nu geïntrigeerd bent door meesterwerken van oude Vlaamse meesters, gefascineerd bent door maritieme geschiedenis, of gewoon op zoek bent naar een inspirerende dag vol kunst en cultuur, Antwerpen heeft voor elk wat wils. Laten we samen op verkenning gaan en enkele van de meest opmerkelijke musea van deze prachtige stad ontdekken.

MAS

© MAS

Antwerpen, gelegen aan de oevers van de Schelde, huisvest het indrukwekkende MAS – Museum aan de Stroom, waar stad en haven samenkomen. Hier kun je zowel permanente als tijdelijke tentoonstellingen verkennen die verhalen vertellen over Antwerpen, de rivier, de haven en de wereld. Neem de roltrappen van de wandelboulevard en ontdek op elke verdieping een nieuwe expositie. Leer alles over kleurrijke rituelen en wereldwijde tradities in ‘Feest!’, verbaas je over de collectie kunst uit precolumbiaans Amerika, en reis door de geschiedenis van de contacten tussen Antwerpen en de wereld via de haven in ‘Vracht’. ‘Antwerpen à la Carte’ onthult de nauwe band tussen de stad en voedsel door de eeuwen heen. Voor gezinnen met kinderen is er de speelse familie-expo ‘Iemand thuis?’ waar je kunt nadenken over wat ’thuis’ voor jou betekent. Mis ook de boeiende tijdelijke tentoonstellingen niet.

Middelheimmuseum

© Middelheimmuseum

De harmonieuze samensmelting van kunst en natuur in het Middelheimmuseum wordt geïllustreerd door een rijke verzameling sculpturen verspreid over het kunstpark en de paviljoenen. Deze beelden bieden een overzicht van meer dan honderd jaar beeldhouwkunst. Bovendien vinden er regelmatig unieke solotentoonstellingen en groepstentoonstellingen plaats, waardoor het museum altijd nieuwe artistieke ervaringen biedt. Het park zelf is ook een meesterwerk van landschapskunst, en draagt bij aan de bijzondere sfeer van deze speciale locatie.

Chocolate Nation

© Chocolate Nation

In Antwerpen tref je niet alleen bekende Belgische chocolademerken aan, maar ook ambachtelijke chocolatiers die ware kunstwerken creëren. Bovendien staat de haven van Antwerpen wereldwijd bekend als de grootste opslaghaven voor cacaobonen, en toonaangevende chocolatiers worden hier opgeleid aan de prestigieuze school PIVA. Het is dan ook geen verrassing dat Antwerpen een chocoladebeleving biedt die ongeëvenaard is.

KMSKA koninklijk museum voor Schone Kunsten Antwerpen

© KMSKA

Het koninklijk museum voor Schone Kunsten Antwerpen opende recent terug de deuren na een sluiting van 11 jaar. Na de grondige renovatiewerken is het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) weer open voor het publiek. Het prachtig gerenoveerde gebouw herbergt nu een schitterende kunstcollectie, gepresenteerd in een geheel nieuwe scenografie. Binnen de historische zalen kun je genieten van meesterwerken van beroemde kunstenaars zoals Rubens, Van Dyck en Van Eyck, en zelfs oog in oog staan met de prachtige Madonna van Fouquet. Vervolgens kun je in de tien moderne expositieruimtes de grootste verzameling van werken van James Ensor ter wereld bewonderen, samen met creaties van Rik Wouters, Magritte, Modigliani en vele andere gerenommeerde kunstenaars.

Visitor center Het Steen

© Matthias De Boeck

Wil je op een snelle manier veel te weten komen over Antwerpen? Dan is een bezoekje aan het visitor center Het Steen ideaal, je vindt The Antwerp Story op de eerste verdieping! Op de gelijkvloers vind je verschillende streekproducten uit Antwerpen.

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

© consciencebibliotheek

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, gelegen in het centrum van de stad, biedt een rustige omgeving voor studie en contemplatie. Al meer dan vijf eeuwen lang heeft deze bibliotheek zich gewijd aan het bewaren en verzamelen van het Vlaamse culturele erfgoed. Het is de ultieme plek voor diegenen die een dieper inzicht willen krijgen in de geschiedenis van Antwerpen en Vlaanderen, evenals de Nederlandse letterkunde.

Het Letterenhuis

© Het Letterenhuis

Het Letterenhuis fungeert als het literair archief van Vlaanderen. In het jaar 2022 werd de permanente tentoonstelling over de Vlaamse literatuur uit de 19e en 20e eeuw verwijderd. Binnen het Letterenhuis zijn er eveneens diverse activiteiten en rondleidingen beschikbaar voor bezoekers.

Museum De Reede

© Museum De reede

Museum De Reede opende zijn deuren op vrijdag 9 juni 2017 en heeft als focus het werk van drie meesterkunstenaars: Francisco Goya, Félicien Rops en Edvard Munch. Deze kunstenaars worden hier gepresenteerd als kritische observatoren van de tijd waarin ze leefden, elk binnen hun eigen artistieke en maatschappelijke context. Het museum zal hun creaties in gesprek brengen met hedendaagse uitdrukkingen van maatschappij en cultuur. De tijdelijke tentoonstellingen zullen zowel individuele kunstenaars als thematische onderwerpen belichten.

Het Rubenshuis

© Ans Brys

In het Rubenshuis in Antwerpen wordt het ware gezicht van Rubens onthuld: hij was niet alleen een schilder, maar ook een gepassioneerd kunstverzamelaar, een toegewijde vader, een betrouwbare vriend, en zelfs een bedreven architect. Het merendeel van dit ‘palazzo’ aan de oevers van de Schelde werd door zijn eigen handen ontworpen. Een bezoek aan het Rubenshuis in Antwerpen belooft een diepgaande ervaring. Betreed de drempel en voel je werkelijk welkom in de wereld van meester Rubens. Het Rubenshuis is tijdelijk gesloten voor renovatiewerken en zal pas in 2027 opnieuw opengaan, het jaar van Rubens 450ste verjaardag.

Het Red Star Line museum

© Red Star Line

In het Red Sta Line museum ontdek je het verhaal van 2 miljoen passagiers die met stoomschepen van Red Sta Line van Antwerpen naar Noord-Amerika werden vervoerd.

FOMU, fotomuseum

© FOMU

In het fotomuseum vind je unieke collecties van foto’s, apparatuur en fotoboeken. Er vinden regelmatig tentoonstellingen plaats over fotografie in al haar vormen.

DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver

© DIVA

Het diva museum, een museum waar je de rijke geschiedenis van diamant, juwelen en zilver in Antwerpen kan ontdekken.

Museum Vleeshuis

© Museum Vleeshuis

Ontdek de muzikale geschiedenis van Antwerpen in Museum Vleeshuis aan de hand van klanken en verschillende instrumenten.

Museum Platin Moretus

© LUCID

Het Museum Platin Moretus was de drukkerij en het huis van de familie Plantin-Moretus, zo’n 400 jaar geleden. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. Hier kan je de oudste drukpersen ter wereld komen bewonderen. Maar ook verschillende kunstcollecties en portretten van Rubens.

Museum Mayer van den Bergh

© Museum Mayer van den Bergh

In Museum Mayer van den Bergh dompel je je om in een intieme, huiselijke sfeer. Je kan er de hele verzamel collectie van Frits Mayer gaan bewonderen waaronder de wereldberoemde Dulle Griet van Pieter Bruegel.

M HKA, museum voor hedendaagse kunst

© Bram Goots

Het museum voor hedendaagse kunsten is een museum voor hedendaagse beeldende kunst, film en beeldcultuur. De collectie bestaat ui Belgische en internationale hedendaagse kunst vanaf 1970. Elke jaar worden er verschillende tentoonstellingen gehouden.

MoMu, modemuseum Antwerpen

© MoMu

In 2002 opende MoMu haar expositie binnen de historische omgeving van het Modenatie-gebouw, gelegen in de Nationalestraat. Sindsdien presenteert MoMu twee wisselende exposities per kalenderjaar. In de benedenverdieping galerij zijn er bovendien gelegenheidstentoonstellingen en kunstinstallaties te bezichtigen.

De MoMu-exposities staan bekend om hun meeslepende scenografie. Als bezoeker word je niet slechts geconfronteerd met objecten, maar word je volledig ondergedompeld in de wereld van de ontwerper of het behandelde thema. Bij elke nieuwe tentoonstelling ondergaat de ruimte een totale transformatie, waardoor elk bezoek een uiterst unieke en persoonlijke belevenis wordt.

Maagdenhuis

© Maagdenhuis

Op een van de trendy pleinen in Antwerpen, dat bekendstaat als Mechelseplein, bevindt zich het Maagdenhuis. Vooral in de zomermaanden bruist het plein van bedrijvigheid, maar wanneer je de drempel van het Maagdenhuis overstapt, word je begroet door een serene en kalme sfeer. Dit imposante bouwwerk, opgetrokken in de 16e en 17e eeuw, betovert met zijn majestueuze façade en schitterende binnenplaats.

Tot het jaar 1882 diende het pand als een weeshuis voor meisjes. Na die periode werden de weeskinderen ondergebracht in modernere faciliteiten, en het Maagdenhuis werd omgevormd tot het administratieve hoofdkwartier van de Burgerlijke Godshuizen, dat later evolueerde tot het OCMW. In 1884 werd de kapel van het Maagdenhuis omgetoverd tot een museum, waar de kunstschatten van de Burgerlijke Godshuizen werden tentoongesteld.

Rubenianum

© RUBENIANUM

Het Rubenianum heeft als voornaamste doel het vergaren, bevorderen en verspreiden van kennis met betrekking tot de beeldende kunst in de Lage Landen tijdens de 16e en 17e eeuw, met speciale nadruk op de werken van Rubens, Jordaens en Van Dyck. Het staat open voor het brede publiek en biedt ondersteuning aan zowel enthousiaste liefhebbers als gespecialiseerde onderzoekers.

Felixatelier

© Sigrid Spinnox

Het Felixatelier vormt het centrum voor archeologie in Antwerpen, waar bezoekers de kans krijgen om de tentoonstelling ‘Onder de Leien: Een Schatkist onder de Grond’ te verkennen. Bovendien is dit de werkplek van de stadsarcheologen, waar ze bezig zijn met het onderzoeken en verwerken van artefacten en bodemmonsters afkomstig van recente archeologische opgravingen in de stad.

Snijders&Rockoxhuis

© Snijders&Rockoxhuis

Nicolaas Rockox en Frans Snijders waren prominente figuren in de Antwerpse barokperiode. Nicolaas bekleedde het ambt van burgemeester, terwijl Frans zich onderscheidde als een bedreven schilder van dieren en stillevens. Wat nog interessanter is, is dat ze twee decennia lang buren waren, met hun huizen grenzend aan elkaar in de Keizerstraat.

Beide historische panden zijn nu onderdeel van het erfgoed van KBC en worden verenigd tot het Snijders&Rockoxhuis. Dit bijzondere huis wekt de leefwereld tot leven van de bewoners uit de 17e eeuw met een prachtige verzameling kunstwerken, afkomstig uit onze eigen rijke collectie en aangevuld met waardevolle uitleningen uit zowel Belgische als internationale privéverzamelingen. We nodigen je graag uit om deze unieke plek te komen ontdekken.