Echte Antwerpse kombucha van Minka

Gepubliceerd Op: 22 november 2024|Door |Categorieën: Eten & drinken, Shoppen|

Kombucha maakt een heuse opmars in ons land. Niet verbazend! Dit drankje van Chinese origine is niet alleen lekker, het is ook nog eens heel goed voor je gezondheid. Dat hebben we enkele dagen geleden zelf mogen ondervinden. Minka Kombucha bracht ons een bezoekje op kantoor met een hele interessante uitleg én heel wat proevertjes. En proevertjes zijn nu toch wel juist de weg naar ons hart.

Wat is kombucha?

Misschien ook handig om te weten, wat is kombucha nu juist? In essentie is kombucha gefermenteerde thee origineel afkomstig uit China. De enige ingrediënten die dus noodzakelijk zijn voor het productieproces zijn thee, water, suiker en scoby. De kans is groot dat je al wel eens een scoby voorbij hebt zien vliegen op je Tiktok of Instagram discovery-pagina, maar voor diegenen onder ons die uit de lucht komen vallen geven we graag een woordje uitleg.

SCOBY, Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast, is het ingrediënt dat de fermentatie op gang zet. Een scoby bevat 2 soorten bacteriën en gist. De bacteriën en gist zetten suiker om in glucuronzuur, melkzuur, azijnzuur en verschillende vitamines, waardoor kombucha zijn typerende zure smaak krijgt.

Minka Kombucha

Iets meer dan een jaar geleden, tijdens een gezellige paasbrunch, begon Minka Kombucha als een fantasie in de hoofden van Matthias en Philippe. Matthias was al eventjes aan het experimenteren met het productieproces en vond meteen een enthousiaste zakenpartner in Philippe. Niet veel later stond de zaak al op poten en lanceerden ze hun eerste smaak, de pikante kombucha.

Productieproces

Anders dan de talloze drankjes die dichter in de buurt komen van frisdrank dan van kombucha, blijft Minka zo dicht mogelijk bij de originele gefermenteerde thee. Dat zie je ook meteen aan hun productieproces, dat bovendien volledig handmatig gebeurt.

Het proces begint uiteraard met thee te brouwen. Hieraan wordt genoeg suiker toegevoegd voor de fermentatie, maar zonder het eindresultaat zoet te maken. Voor de verschillende smaken van hun producten voegen ze vervolgens verse ingrediënten toe in netjes. Deze mogen dan ongeveer anderhalve week mee fermenteren met de thee en geven zo hun smaak af aan het uiteindelijke product.

De kombucha van Minka bevat dus geen extra toegevoegde suikers of chemische smaakmiddelen, alles is puur natuur!

Minka producten

Het product waarmee het allemaal begon, kombucha op basis van ananas, gember, Habanero en kaneel. Deze unieke combinatie van ingrediënten zorgt voor een licht zoete basis met een pittige nasmaak dankzij de pepertjes. Deze pikante kombucha lijkt ons het ideale drankje voor een zonnige zomerdag op een terrasje en wanneer je eens iets anders wilt dan een cocktail of frisdrank.

De volgende in het rijtje is The Original No. 46. Dit is de absolute basis van kombucha. Je krijgt de pure, licht zure smaak van gefermenteerde thee. Geen extra suikers, geen extra smaakjes, the real deal.

Het derde product van Minka Kombucha is de zoetere versie met mango en basilicum. De verse mango en basilicum worden tijdens de fermentatie toegevoegd om hun smaken af te geven. Deze versie is perfect voor diegenen onder ons die niet goed met pikant overweg kunnen en toch een beetje extra smaak willen.

Hoe gezond is Kombucha nu eigenlijk?

Er wordt heel wat gezegd over de vermeende voordelen van kombucha voor je gezondheid. Of deze gefermenteerde thee echt zo’n wondermiddeltje is, kunnen we bevestigen noch ontkennen. Maar wat we wel zeker weten is dat de kombucha van Minka pakken gezonder is dan de gemiddelde frisdrankjes. Hun producten bevatten namelijk geen extra toegevoegde suikers of smaakstoffen. Bovendien zit kombucha boordevol probiotica en aminozuren, goed voor je darmflora en immuunsysteem.