Dag van de duurzame gastronomie

Gepubliceerd Op: 18 juni 2025|Door |Categorieën: Eten & drinken|
humm5

Gastronomie kan ook duurzaam zijn!

Elk jaar op 18 juni vieren we de dag van de duurzame gastronomie. Deze dag werd in 2016 in het leven geroepen door de Verenigde Naties (VN), UNESCO en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). De dag van de duurzame gastronomie staat in het teken van bewustere keuzes maken als het om voedsel gaat. En met dit initiatief probeert de VN restaurants en andere horecagelegenheden te stimuleren om duurzame praktijken te implementeren.

Waarom is duurzame gastronomie belangrijk?

Deze dag werd in het leven geroepen door de Verenigde Naties om hun duurzaamheidsdoelstellingen te helpen bereiken. Maar dat is lang niet de enige reden dat deze dag belangrijk is!

  • Milieu: lokale en seizoensgebonden producten zijn heel wat milieuvriendelijker dan geïmporteerde en exotische producten. Om je ecologische voetafdruk te verkleinen kies je dus best voor lokaal.
  • Lokale boeren en producenten ondersteunen: korte voedselketens zorgen voor eerlijke prijzen en meer transparantie over de afkomst van de producten.
  • Biodiversiteit bevorderen: heel wat diersoorten en habitats lijden onder de gastronomie, bewust koken dat tegen te gaan door bijvoorbeeld overbevissing, ontbossing en uitputting van landbouwgrond te voorkomen.

Hoe kunnen restaurants een steentje bijdragen?

Restaurants kunnen zeker een steentje bijdragen aan de duurzaamheid van de gastronomie, en velen doen dat al!

  • Werken met lokale en seizoensgebonden ingrediënten.
  • Focus op plantaardige gerechten, minder vlees en zuivelproducten.
  • Kleinere porties om voedselverspilling te voorkomen.
  • Duurzame methoden gebruiken in de keuken.

Enkele van onze favoriete plekjes die al inzetten op duurzame gastronomie zijn Humm, Glou Glou, Essen en Graanmarkt 13. Dat zijn lang niet de enige, dus neem zeker eens een kijkje tussen onze andere restaurants!